Шоколад – немов символ легкого, іскрометного справжнього життя, яке не можна приборкати жодними заборонами. Джованні Джакомо Казанова

20

жов

Шоколад – немов символ легкого, іскрометного справжнього життя, яке не можна приборкати жодними заборонами. Джованні Джакомо Казанова

Шоколад – немов символ легкого, іскрометного справжнього життя, яке не можна приборкати жодними заборонами.

 Джованні Джакомо Казанова

 

 

Іноді один новий смак здатний подарувати почуття абсолютної гармонії навкруги. Тоді приходить розуміння того, як небагато потрібно для щастя, – не завжди щось складне, довгоочикуване і матеріальне. Найчастіше – найпростіше за все. Таке, наприклад, як шоколад.

 

Важко згадати ще якийсь продукт з такою таємничою і неоднозначною історією. Спочатку шоколад вживали тільки у рідкому стані. Напій був досить в'язкий, гіркий, готувався із спеціями і пахучими травами. Таким про нього дізнався перший європеєць Христофор Колумб, що доставив плоди какао з тропічної Америки, де шоколад був напоєм шаманів і вождів місцевих племен. У ті часи ця дивина не була оцінена належним чином, і лише століття потому іспанський генерал Фернандо Кортес ще раз привіз загадкові какао-боби до Європи. Невідомі ласощі мексиканських племен мали величезний успіх, шоколад стали пити в усіх знатних дворах. Вартість шоколаду на той час була величезна, тому прості люди навіть не могли мріяти випробувати цей новий напій.

 

Проте через двісті років шоколадні будинки стали такими ж популярними, як і кав'ярні. З'явилася своєрідна церемонія: шоколад пили спокійно і неквапливо, насолоджуючись незвичайним смаком. Шоколад став не лише одним із найпопулярніших ласощів, але ще й засобом поліпшення настрою, зниження стресу і боротьби з депресіями, «енергетиком» для мозку. У кінці XVIII - початку XIX століття шоколадний напій вважали панацеєю від сінної лихоманки, хвороб шлунку і багатьох інших захворювань. Корисним учені визнали навіть запах шоколаду. Його неповторний, знайомий кожному тонкий аромат обумовлений коктейлем з майже 40 летких з'єднань. Ви не знайдете жодної людини, для якої апетитний запах шоколаду був би неприємним.

 

З часом стали говорити, що шоколад є афродизіаком, а люди, які його їдять, живуть довше і щасливіше. Поки ще жодне дослідження це не довело, але можна сміливо заявити, що якби Кортес не привіз какао-боби до Європи, то це кардинальним чином змінило б історію. Але чи не занадто гучна заява?

 

Навряд чи. Не існує такої людини, яка б не любила шоколад. Ті, хто стверджують зворотне – просто ще не зустріли свій особливий смак. Адже асортимент шоколаду вражає своєю різноманітністю: гарячий, чорний, білий, молочний, з перцем, печивом, горіхами, фруктами і т.д. Навіть найвередливіший гурман зможе підібрати щось на свій смак. Особливо цікавим прикладом шоколадних ласощів є знаменитий французький десерт фондант. Ви напевно про нього чули. За свою порівняно коротку історію він встиг увійти до світової історії кулінарії як шедевр кондитерської майстерності. Fondant au chocolat (шоколадний фондант) – дивовижні ласощі з тягучою шоколадною начинкою, що розтікається по вашій тарілці, ледве ви торкаєтеся до нього ложкою.

 

Історія виникнення шедеврів завжди оповита таємницею і домислами. Існує легенда, що фондант вийшов із-за поспіху недбалого кулінара, який занадто рано дістав кекс з печі. Але хіба міг би вийти такий досконалий десерт помилково? Фондант - це не простий шоколадний десерт. Це ціла симфонія, яка несе в собі тихі ноти вікових історій шоколаду, акомпануючи з талантами справжніх майстрів. Спробувавши його, ви торкаєтеся чогось більшого, піднесеного, відкриттю власної таємниці, яку шоколад зберігав тільки для вас.

 

Ми зберегли класичну рецептуру французького шедевра у фонданті Creamoire. І можливо, що саме він стане відгадкою того несподіваного щастя нового смаку, який створює абсолютну гармонію навкруги. Занадто красиво, але ж саме такою має бути історія такого магічного продукту, як шоколад.