Tiramisu

03

жов

Tiramisu

 

Десерт тірамісу підкуповує своєю вишуканістю. Він завжди асоціюється з якимсь світлим святом радості і щастя. Важко уявити собі момент, коли людина ласує тірамісу просто так. Це завжди якесь маленьке, але значиме бажання отримати задоволення, з яким хочеться побути наодинці. Зараз цей дивовижний італійський десерт став легендою у всьому світі, також придумана безліч його адаптацій під місцеві кухні. Проте своєю популярністю він зобов'язаний саме неповторності і витонченості первинних інгредієнтів, які упродовж багатьох віків є надбанням Італії.

 

Основа тірамісу — найсвіжіший сир маскарпоне, який робиться тільки на Апеннінському півострові, а точніше — в Ломбардії. Цей вершковий сир з'явився у XIII столітті, хоча деякі джерела оспорюють це твердження, наполягаючи на пізнішому часі. На місцевому діалекті mascherpe — це сир. Зазвичай сири — продукт переробки молока, а маскарпоне — вершків, які надають сиру тонкий аромат, ніжний і унікальний смак. Романтики кажуть, що назва натхненна іспанською фразою masquebueno — "краще, ніж гарно".

 

Інший, не менш важливий компонент тірамісу — савоярді, повітряне витягнуте печиво, покрите крихітними крупинками цукру.

 

Ще один знаменитий інгредієнт цього елегантного десерту — вино Марсала, яке часто називають "кулінарним вином" за неповторний смак і аромат. У деяких варіаціях тірамісу використовують лікер Бейліс, що надає особливо пікантний післясмак десерту.

 

Тірамісу — це італійське слово, тому наголос падає на передостанній склад, тобто необхідно говорити "тірамІсу". Перекладається "tiramisu" як "вознеси мене". Прийнято вважати, що десерт дістав таку назву за дивовижну здатність покращувати настрій. Адже якщо звернутися до історії тірамісу, то за однією з версій своєму створенню десерт зобов'язаний герцогові Казимо III. Подорожуючи по Італії, герцог прибув в Сієну зі своєю дружиною герцогинею Маргаритою Луїзою Орлеанською. Щоб уникнути бурчання чоловіка після довгої і стомливої дороги, герцогиня дала вказівку кухареві приготувати якісь ласощі. У кухаря вийшло щось неймовірне. Свій шедевр він назвав "Герцогським супом". Для нас здається дивним, що десерт назвали супом. За однією з версій деяким "виправданням" служить те, що тірамісу накладають у вази і їдять ложкою, такий ось "солодкий суп". Гурманові герцогові десерт припав до смаку, і він забрав рецепт у Флоренцію, а звідти він потрапив до Венеції. У велелюбній Венеції цей повітряний десерт отримав велику популярність, оскільки йому приписували властивості афродизіака. І це не просто так, адже серед інгредієнтів тірамісу — міцна кава, шоколад або какао, трохи алкоголю: компоненти, що дають бадьорість тіла і духу.

 

На противагу цій романтичній легенді є і прозаїчніші факти. Говорять, що тірамісу з'явилося у кінці 1960-х років і було нововведенням і оригінальною ідеєю кондитера Роберто Лингуанотто, що працював в ресторані Alle Beccherie міста Тревізо. Іноді авторство приписують і іншим відомим і не дуже кулінарам.

 

Хто б не придумав рецепт тірамісу, але цей десерт став чудовим уособленням кулінарної Італії, а усе багатство і витонченість смаку знайшли своє втілення в десерті ТМ "Кремуар" "Тірамісу". Колекцію десертів Тірамісу поповнив у вересні 2013 року, після чого став істинним лідером продажів і продовжує захоплювати навіть найвишуканіших гурманів. У ньому злилися воєдино тонкий аромат епохи Ренесанс і уся велич майстрів, які вкладають усю любов і турботу, щоб кожна мить Вашого життя була незабутньою.